Kulinaarianurk

Kui te olete turismireisil, siis kahtlemata soovite te näha võimalikult palju vastava riigi vaatamisväärsusi ja tutvuda vastava riigi kultuuriga. Samas aga on üks võimalus riigi kultuuriga tutvumiseks läbi kohalike söökide ja jookide ja läbi söögikultuuri üleüldse.

Itaaliasse reisides ei tohiks justkui küsimust tekkida - kõik teavad et Itaalia tüüpilisteks toitudeks on pizza, pasta, lasagne ja oliivid. Ning samuti juuakse seal ohtralt veini. Aga samas kui te hakate täpsemalt süvenema Itaalia toidukultuuri siis selgub, et pizzasid võib teha väga eri viisil erinevatest komponentidest; et Itaalia eri nurkades on erinevad traditsioonid ja toitumisharjumused. Mõnedes piirkondades osatakse valmistada ülihäid kalatoitusid, mõni teine piirkond on jällegi kuulus oma juustude poolest ja igal väikesel piirkonnal on omad veinisordid, mis on ainuomased just nende piirkonnale. Samuti on itaallastel ainuomane võime kõike toidusse puutuvat võimalikult keerukaks ajada, nimetades isegi erinevaid pastasid erinevate nimedega, samas kui tavaeestlane ütleks selle kohta lihtsalt "makaronid".

Kui te peaks külastama Saksamaad või Austriat, siis seal leidub kahtlemata väga palju äratundmistõõmu Eestist pärit inimestele, kuna Eesti köök on suuresti mõjutatud just saksa kultuuriruumi poolt. Siiski leiab ka siin erinevaid nüansse, mis teeb neid eesti toitudest erinevaks. Üllatada võib ka tõsiasi, et meile nii tuttav õunastruudel on tegelikult pärit Austriast.

Prantsusmaale sattudes läheb asi jällegi keerukaks - Prantsuse köök on küll teada-tuntud oma headuse poolest, aga prantsuse toitusid on tunduvalt raskem nimetada kui Itaalia toitusid. Ja jällegi - Prantsusmaa on piisavalt omanäoline ja igale piirkonnale on iseloomulikud omad toidud.

Head avastamist!